Start van het nieuwe jaar!

Beste Aikidoka 

We zijn alweer een paar weken van start sinds de laatste lockdown en je merkt dat sommige leden nog wat voorzichtig zijn maar ook weer de drive moeten zien te krijgen om weer op hun vaste tijdstip te gaan trainen. Het komt weer op gang en dat is plezierig om onze sport weer in beweging te zien. 

Eerste evenement staat alweer in de agenda. En wel de 4 stijlen stage op zondag 20 maart in dojo Vianen. 
Binnenkort komt de TC weer samen en gaan we de Dan examen kandidaten onder de loep nemen en een datum plannen. 

Hopelijk tot snel op de tatami!
Groet Albert 

Kyorakukan Aikido Update

Beste Aikidoka,

Na de zomerstop waren we allemaal blij en gemotiveerd om weer normaal op de tatami te kunnen trainen. Maar helaas gooit Corona 3 maanden later wederom roet in het eten. De toenemende besmettingen en de aangescherpte regels, zoals afgelopen vrijdag door de overheid aangekondigd, zorgen ervoor dat alle aikido lessen per direct worden stopgezet. Ook omdat de regels voorschrijven dat amateursport tussen 17:00 en 5:00 uur niet zijn toegestaan zien we helaas geen andere mogelijkheid. Overdag trainen is om meerdere reden geen optie.

Deze regels gelden in ieder geval tot 19 december 2021. Omdat dit 1 week voor de kerstvakantie valt zal de stop dus minimaal tot de week van 3 januari duren. Maar of er dan daadwerkelijk weer getraind kan worden hangt uiteraard af van de dan geldende richtlijnen vanuit de overheid. Wij houden jullie hiervan op de hoogte. Tevens zijn we aan het kijken naar een passende compensatie van de gemiste lessen. 

Overig nieuws

Dojo Wijk bij Duurstede

Tijdens de zomerstop heeft onze locatie Wijk bij Duurstede besloten om zelfstandig verder te gaan en zich af te splitsen van Kyorakukan. Hoewel er altijd een vriendschappelijke omgang was bemerkten we de afgelopen jaren dat de dojo steeds meer een eigen richting opging en leraar en leerlingen vaak afwezig waren tijdens gezamenlijke stages en examens van Kyorakukan. Het bestuur van Kyorakukan heeft besloten locatie Wijk bij Duurstede die vrijheid te gunnen, echter wel als zelfstandige dojo. Door onze officiële erkenning van dangraden door de Hombu Dojo in Tokio hebben we immers een bepaald niveau en eenduidige aikido vorm te borgen. Daardoor maakt deze locatie geen onderdeel meer uit van Kyorakukan en de overkoepelende bond Enbukan.

Examens

Het is al enige tijd geleden dat er examens zijn afgenomen. Dit heeft te maken met de vele onderbrekingen die we de afgelopen 1.5 jaar hebben gehad door de Coronapandemie. Omdat een goede voorbereiding essentieel is, zeker voor de hogere kyu- en dangraden, leek het ons onhaalbaar om examens af te nemen zonder de zekerheid van een langere periode onafgebroken te kunnen trainen. De TC (Technische Commissie) heeft binnenkort een overleg om te kijken naar een mogelijke stip op de horizon omtrent de Dan-examens. Als we de gelegenheid zien om reguliere examens in te plannen zullen wij dit uiteraard doen. Hierover hopelijk later meer.

Tot Slot

Hoewel we het enorm jammer vinden dat de lessen wederom stil liggen houden we de hoop dat het ditmaal minder lang gaat duren dan de voorgaande keren. Zodra er versoepelingen worden aangekondigd staan wij in de startblokken om weer te starten. Wij houden jullie hiervan op de hoogte. Tot die tijd hopen we op jullie begrip.

Blijf gezond en hopelijk zien we elkaar weer snel op de tatami!

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Kyorakukan

Strand training Kijkduin

Beste Aikidoka,

Na lange tijd van soms wel en soms geen les, staat nu eindelijk ook weer eens een evenement in de agenda! En wel de strand training in Kijkduin op zondag 5 september.

We starten ongeveer om 9 uur en trainen dan een klein 1 1/2 uur. Bij mooi weer kan je er een leuk dagje strand van maken. Zelfs met wat minder weer is het heerlijk vertoeven aan de kust. Neem je wapens mee! Geen hakama en draag bij koeler weer een tshirt onder je keikogi. 
Tot de 5e!

Groet Albert 

We mogen weer!

Maar kunnen we het nog? 😉
Vanaf zaterdag 5 juni gaan onze locaties weer open.
Een uitgebreide uitleg over de heropening van onze dojo’s komt dit weekend per email.

Mocht je deze niet hebben ontvangen of heb je interesse in Aikido, neem dan contact op met de leraar van de desbetreffende locatie.

Wij volgen hierbij de richtlijnen opgesteld door het RIVM en het NOC*NSF.

Alle goeds en hopelijk tot snel op de tatami!
Groet Albert

Jaaroverzicht 2020

Beste Kyorakukanners, bevriende Aikidoka, familie en kennissen,

Zoals jullie gewend zijn mijn jaarlijkse overzicht zo aan het einde van het jaar. Er valt op Aïkido gebied niet zo veel te melden en over het virus wat op het ogenblik de wereld in zijn greep houd zullen we het hier maar verder niet over hebben. Het jaar 2020 gaat de boeken in voor velen van ons als een verloren jaar. En ik wens dat er mochten onder jullie iemand zijn die COVID-19 heeft gehad, weer goed herstellende is.

Het jaar begon zo mooi. Alle locaties draaiden lekker, penningmeesterschap was weer up to date, en er waren plannen voor wat een heel bijzonder jaar moest worden. De organisatie van de 4 stijlen editie was helemaal klaar en een datum geprikt. Daarnaast waren er volop plannen voor diverse jubilea data en ideeen voor stages stonden in de steigers. Dit jaar zouden zowel Enbukan, Kyorakukan en ik zelf wat te vieren hebben. De oprichting van Enbukan in 2010, het 25 jarig jubileum van Kyorakukan opgericht in Houten in het jaar 1995 en voor mezelf 40 jaar Aïkido, waarvan dus 25 als docent. 

Mijn eerste Aïkido stapjes zette ik in de Dojo van Hans Mertens in April 1980 en Sugano shihan was gelijk mijn grote voorbeeld. 
Helaas kwam er door de eerste en tweede golf niets van enigerlei stages oid van terecht. Ook de voorbereidingen voor de Dan examens kwamen te vervallen. 

Gelukkig bleven de meeste leden de Dojo trouw en bleven ze gewoon lid. En ondanks dat men de keus kreeg om een keer een deel van de contributie niet te betalen bleef men dat toch doen. Een oprechte opsteker voor het bestuur en de docenten. Onze dank hiervoor!

Echter het grootste en meest treurige nieuws kwam uit Zwitserland met het overlijden van Renato Filippin, hij stond mede aan het roer bij de oprichting en aanvraag bij Hombu Dojo voor de erkenning van Enbukan. In hem zijn we een grote steun verloren en de Aikido wereld  een hele goede Aikidoka van het eerste uur. Een wijs en technisch groot mens. 

Onze blik is nu gericht op 2021, laten we hopen dat het snel beter gaat met de bestrijding van het virus en dat we geleidelijk aan weer de draad van onze sport kunnen op pakken. Sommige leden hebben mij nog gevraagd om via internet of YouTube filmpjes wat les stof aan te bieden, maar Aïkido is een contact sport. Die kan je niet maken op die manier, en ook correcties maar ook sfeer etc kan je niet vangen en ervaren op die manier. Als we eenmaal weer begonnen zijn, en langzamerhand krijgen we het virus er onder, dan kunnen we ook weer plannen maken voor stages, examen voorbereidingslessen etc.

Ik wens jullie hele warme en fijne feestdagen en voor 2021 alle goeds, blijf gezond. En tot ziens op de tatami 
 
Albert Stevense
TD Kyorakukan Aïkido 

Kyorakukan Aikido Nieuwe Update Oktober 2020

Beste Aikidoka,

We zijn helaas weer terug bij af. Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel hebben meegekregen heeft de overheid besloten om de contactsporten wederom aan banden te leggen voor onbepaalde tijd.

Dojo’s gesloten

De nieuwe richtlijnen maken het helaas onmogelijk om onze geliefde sport uit te oefenen zoals deze bedoeld is. Daarom hebben wij, met pijn in het hart, besloten om tot nader order alle lessen te stoppen. Dit geldt voor alle locaties en uitsluitend voor de volwassenen. De lessen voor de kindergroepen gaan wel door. Daarvoor geldt wel dat ouders niet mogen blijven kijken. Ook niet van een afstand.

Start Lessen

Wanneer de lessen weer mogen starten is vooralsnog onbekend. Wij laten ons hierin leiden door de richtlijnen van de overheid. Tot die tijd is het dus afwachten. Zodra er zicht is op versoepelingen dan laten wij dit uiteraard tijdig weten. We duimen dat dit spoedig zal zijn, maar uiteraard als de omstandigheden dit toelaten.

Wij hopen op jullie begrip.

Namens het bestuur van Kyorakukan 

Kyorakukan Aikido update

Beste Aikidoka,

Het is alweer enkele weken geleden sinds onze laatste update. Wij hopen nog steeds dat iedereen in goede gezondheid verkeert en langzaamaan terug gaat naar het “normale leven” dankzij de recente versoepelingen rondom de Covid-19 maatregelen.

Versoepeling Maatregelen Contactsporten

Zoals jullie wellicht al hebben vernomen zijn de Covid-19 maatregelen rondom contactsporten vanaf 1 juli versoepeld. Dat wil zeggen dat binnensporten weer mogelijk is en tevens de 1.5 meter regel niet hoeft worden aangehouden tijdens het sporten. Dat maakt het dus mogelijk dat het uitoefenen van een contactsport zoals aikido gelukkig weer is toegestaan!

Uiteraard zijn wij hier enorm blij mee. Echter kunnen wij zo kort voor de oorspronkelijke zomerstop helaas géén lessen meer aanbieden. Hoewel wij zelf uiteraard staan te popelen om weer te beginnen is gebleken dat veel van onze sportaccommodaties zijn overvallen door de plotselinge versoepeling die eigenlijk pas op 1 september zou ingaan. Hierdoor zijn deze accommodaties onvoldoende voorbereid en is er nog teveel onduidelijkheid over de maatregelen die zijn genomen om veilig sporten te kunnen garanderen. Omdat het in ons geval zou gaan om slechts 2 reguliere lessen voor de zomerstop hebben wij besloten om niets te gaan forceren en de reguliere startdata aan te houden. Wel organiseren wij nog een laatste buitentraining. Daarover vind je verderop in deze mail meer info.

Start Lessen

De reguliere lessen beginnen dus weer na de zomerstop. Wij zullen ruim voor aanvang van de lessen nog een extra reglement communiceren waarin de spelregels staan aangegeven voor het veilig en Coronaproof sporten. De startdata van de verschillende locaties zijn:

Breda: 3 september
Houten: 2 september
Roosendaal: 25 augustus
Vianen: 31 augustus
Wijk bij Duurstede: 1 september

Tijdens de zomerstop

Omdat er momenteel teveel onduidelijkheden zijn vanuit de sportaccommodaties en zowel leraren als leden op zomervakantie gaan is het erg lastig om concreet lessen aan te bieden tijdens de zomerstop. Mocht er desondanks toch een mogelijkheid ontstaan dan zullen wij dit uiteraard aan jullie kenbaar maken. Ook zijn eventuele eigen initiatieven natuurlijk mogelijk. Maar let daarbij uiteraard wel op een veilig en verantwoorde manier van trainen!

Buitentraining Amelisweerd

De traditionele seizoensafsluiting in Amelisweerd op maandag 13 juli gaat gelukkig wel door! Wij nodigen je dan ook van harte uit voor deze, altijd gezellige, buitenles. De training duurt van 20:00 tot 21:30 uur met afsluitend een fijne borrel met hapjes en drankjes. Neem je wapens mee!

We trainen op mooi gelegen grasveld, locatie Rhijnauwenselaan 4, Bunnik en volg vanaf daar de borden Jeugdherberg/Amelisweerd. Laat via onderstaande button even weten of je komt. Dan kunnen wij rekening houden met de hoeveelheid drank en hapjes.

Meld je aan voor de buitentraining!

Tot slot willen wij iedereen hartelijk bedanken voor het geduld en begrip voor de bijzondere situatie die is ontstaan. Het doet ons enorm goed om te zien dat al onze leden ons trouw blijven. Wij hopen uiteraard iedereen weer snel te zien tijdens de buitentraining of na de zomerstop! Alvast een fijne vakantie toegewenst.

Namens het bestuur van Kyorakukan

Februari Update

Het jaar is nog geen 2 maanden oud of we zijn met de dojo alweer volop in beweging. Allereerst hadden we de goed bezochte gastles met Siavash Derakhshan, 6e Dan Aikikai Aikido uit Enschede. Hij nam ons mee terug naar “memory lane”, het zo lang beoefende  Aikido in de lijn van Tissier. Als tegenprestatie ga ik Siavash zijn dojo bezoeken en zijn leerlingen kennis laten maken met onze manier van werken en wel op maandag 24 februari, in de dojo aan de Jupiterstraat in Enschede.

Poster 4 Stijlen Stage 2020

Op maandag 3 februari hebben we de Yudanshales gehad, waar de zwarte band kandidaten werd uitgelegd hoe een dergelijk examen eruit gaat zien. Van de aardig lange pre kandidaten lijst zijn er niet heel erg veel over gebleven, maar we gaan het voorbereidingen traject in met een 8 tal kandidaten voor het najaar, in zowel shodan als nidan examens. Het daadwerkelijke examen staat gepland voor november 2020.

Op zondag 29 maart houden we onze bekende 4 stijlen stage, editie 2020, voor de 10 keer organiseren we deze stage in onze dojo in Vianen. Het is weer een zeer gevarieerd programma geworden met uiteenlopende budo stijlen. Doel van deze stage is om budoka’s dichter bij elkaar te brengen en te laten merken dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn in de dingen die we trainen.  Omdat het verschillende budo stijlen zijn kan een ieder eraan mee doen, beginners en gevorderden, maar ook beoefenaars van andere stijlen. Insteek van de 4 stijlen stage is om elkaar te laten kennis maken met de stijl, niet echt om iets te leren. De dag verloopt daardoor meestal in een gezellige en gemoedelijke sfeer. 

Bye 2019, hallo 2020!

Beste Aikidoka In de tijd van lijstjes en overzichten, ook die van mij, zoals jullie gewend zijn ondertussen. Meestal doe ik dat zoals dat weer gegeven wordt in Japanse parken met de drie bruggen. Die staan voor verleden, heden en toekomst. Dit keer een wat andere opzet.

Actiefoto Rudolf & Ernst – Dan Examens 2019

Het jaar 2019 had zo zijn ups en downs voor onze dojo. Zo waren er wat problemen in en met het penningmeesterschap, welke door Ernst en Mariëlle serieus werden opgepakt en weer op het goede spoor gezet. Ook konden we dit jaar ivm de financiën geen seminar met Shishiya shihan organiseren. Ook zat er dit jaar voor mij geen stage in de Filipijnen er in. Ik moest het dit jaar ook zonder de hulp van 4 deshi doen! 2 zieke, een heel druk met werk en opleiding en de 4??  Daardoor was de druk op de overige 3 deshi er hoog en wil ik Tomas, Sven en Ernst danken voor hun inzet. Er gingen dit jaar aardig wat bestuursvergaderingen door heen. Zaken als nieuwe penningmeester, contributie, stages etc passeerden de revue. Voor zover de mindere kant van 2019!

Beter en mooier was de verplaatsing en heropening van dojo Breda en de terugkeer van een oud lid aldaar. De dojo kan nog wel wat groei gebruiken. Er was een flinke lijst met yudansha kandidaten en er waren examens van shodan tot en met yondan. Dat betekent dat Kyorakukan nu 3 leden met een 4e dan hebben uit eigen kweek. Bijna alle stages werden voldoende of goed bezocht en kunnen we terug kijken op een flinke seminar lijst, de 4 stijlen stage, zelf gast docent bij een 3 stijlen stage in het Belgische Weelde, Jiří Marek sensei, docenten stage, Miroslav Brozicek sensei ( kyusho en Nishio Aïkido) Peter Duwe sensei maar ook de buitenles dit keer in Gorinchem en de strandtraining in Kijkduin. Allen voldoende tot goed bezocht. 

Buitenles 2019

Voor 2020 staan er alweer veel seminars en activiteiten op de planning. Zo hebben we op 15 januari een stage met gast docent Siavash Derakhshan 6e dan en sinds jaar en dag een leerling van Christian Tissier. Deze stage wordt in dojo Houten gehouden en is gratis voor Enbukan Kyorakukan en Aikikan leden. Zelf ben ik dan gast docent bij een stage in Siavash zijn dojo in Enschede en wel op 22 februari. Ook deze is vrij toegankelijk voor leden van beide dojos. Op 29 maart organiseert Enbukan alweer de 10e editie van de 4 stijlen stage in dojo Vianen. Hopen we weer stages te kunnen organiseren met Jiri Miroslav en Peter welke een beetje als de technische basis docenten worden gezien voor onze dojos. In 2020 verwachten we weer een meer stijgende lijn in het ledental te krijgen, en komt er een jubileum stage voor Kyorakukan. Dit jaar bestaat onze dojo 25 jaar! ( Enbukan 10 jaar en zelf ben ik dan 40 jaar actief als Aikidoka). Dit willen we vieren met een leuke stage.  Eind van het jaar weer enkele yudansha examens. We hebben ervoor gekozen dit later in het jaar te doen omdat het in juni van dit oude jaar de temperatuur in de dojo wel heel erg hoog op liep.

Mijn wens voor jullie is geluk en vooral gezondheid. Voor Kyorakukan wens ik een mooi 2020, en dat mijn deshi’s de draad weer kunnen oppakken. Mooie kyu en Dan examens en goed bezochte stages. 

Groet Albert 

Vacature Penningmeester, stage met Peter Duwe & dojo Breda

Per januari 2020 zijn we op zoek naar een nieuwe penningmeester en een assistent penningmeester. Dit jaar hebben Marielle en Ernst het penningmeesterschap weer op de rit gekregen en zijn achterstallige zaken weg gewerkt. Omdat beide al een functie in het bestuur hebben zijn we op zoek naar 2 leden die dit weer op zich nemen. De eerste maanden zullen Ernst en Marielle de nieuwe penningmeesters met raad en daad bij staan. Mocht je interesse hebben benader Ernst, Marielle of ondergetekende. 

Op 23 en 24 november komt Peter Duwe weer voor een 2 daagse stage. Peter is een leerling van Shishiya en Arisue shihan. Zijn wapenwerk en kennis van de bijbehorende wapens is groot. Aansluitend zijn er kyu examens welke afgenomen gaan worden door onze eigen technische commissie.

Sinds september heeft dojo Breda een nieuwe locatie gevonden. Nabij het Valkeniersplein zetten Tomas en Albert, met oa de hulp van Paul en Sven deze dojo voort. Je bent van harte welkom om eens op een donderdag avond mee te trainen.

Groet Albert