Stichting

Wij zijn een stichting met als doelstelling Aikido te beoefenen en om het beoefenen van Aikido uit te dragen en te verbreiden.

Wij hebben ons aangesloten bij de Aikido bond Enbukan (aangesloten en erkend bij de Aikikai Hombu dojo te Japan).

Wij beoefenen Aikikai Aikido. Binnen Aikikai Aikido zijn diverse stijlen te onderscheiden. Kyorakukan beoefent de Nishio stijl en volgt Shishiya Sensei, een directe leerling van Nishio Sensei. Doel van de Nishio-stijl is om het Aikido als verdediging nog doelmatiger te maken. De Nishio-stijl kenmerkt zich door tijdens het uitvoeren van de verdedigingstechniek ook gebruik te maken van technieken uit het karate, judo en iaido (zwaard trekken).
Daarnaast beoefent een groep het Yoseikan Aikido. De leden van deze groep zijn aangesloten bij Aikido Nederland.

In 1995 is Albert Stevense (5e dan Aikikai, 1e dan Yoseikan) gestart met Aikido in Houten. Kyorakukan is uitgegroeid tot meer dan 100 leden.
In 2002 geeft Suganuma Sensei tijdens de zomerschool ons onze naam Kyorakukan, ofwel vertaald “de plek waar mensen met plezier samenwerken” en onze gaku (kalligrafie).

Onze inspiratiebronnen zijn de Doshu Moriteru Ueshiba als hoogste Aikido-autoriteit (hij is de kleinzoon van de oprichter van Aikido), Shishiya Sensei (7e dan Aikikai aikido), Suganuma Sensei (8e dan Aikikai aikido), Christian Tissier (8e dan Aikikai aikido, Frankrijk en bekend van Eurosport) en Edgar Kruyning (6e dan Yoseikan aikido, Nederland).

Kyorakukan is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het nummer: 30202324
ING Bank: NL86 INGB 0002 9679 33