Jaaroverzicht 2020

Beste Kyorakukanners, bevriende Aikidoka, familie en kennissen,

Zoals jullie gewend zijn mijn jaarlijkse overzicht zo aan het einde van het jaar. Er valt op Aïkido gebied niet zo veel te melden en over het virus wat op het ogenblik de wereld in zijn greep houd zullen we het hier maar verder niet over hebben. Het jaar 2020 gaat de boeken in voor velen van ons als een verloren jaar. En ik wens dat er mochten onder jullie iemand zijn die COVID-19 heeft gehad, weer goed herstellende is.

Het jaar begon zo mooi. Alle locaties draaiden lekker, penningmeesterschap was weer up to date, en er waren plannen voor wat een heel bijzonder jaar moest worden. De organisatie van de 4 stijlen editie was helemaal klaar en een datum geprikt. Daarnaast waren er volop plannen voor diverse jubilea data en ideeen voor stages stonden in de steigers. Dit jaar zouden zowel Enbukan, Kyorakukan en ik zelf wat te vieren hebben. De oprichting van Enbukan in 2010, het 25 jarig jubileum van Kyorakukan opgericht in Houten in het jaar 1995 en voor mezelf 40 jaar Aïkido, waarvan dus 25 als docent. 

Mijn eerste Aïkido stapjes zette ik in de Dojo van Hans Mertens in April 1980 en Sugano shihan was gelijk mijn grote voorbeeld. 
Helaas kwam er door de eerste en tweede golf niets van enigerlei stages oid van terecht. Ook de voorbereidingen voor de Dan examens kwamen te vervallen. 

Gelukkig bleven de meeste leden de Dojo trouw en bleven ze gewoon lid. En ondanks dat men de keus kreeg om een keer een deel van de contributie niet te betalen bleef men dat toch doen. Een oprechte opsteker voor het bestuur en de docenten. Onze dank hiervoor!

Echter het grootste en meest treurige nieuws kwam uit Zwitserland met het overlijden van Renato Filippin, hij stond mede aan het roer bij de oprichting en aanvraag bij Hombu Dojo voor de erkenning van Enbukan. In hem zijn we een grote steun verloren en de Aikido wereld  een hele goede Aikidoka van het eerste uur. Een wijs en technisch groot mens. 

Onze blik is nu gericht op 2021, laten we hopen dat het snel beter gaat met de bestrijding van het virus en dat we geleidelijk aan weer de draad van onze sport kunnen op pakken. Sommige leden hebben mij nog gevraagd om via internet of YouTube filmpjes wat les stof aan te bieden, maar Aïkido is een contact sport. Die kan je niet maken op die manier, en ook correcties maar ook sfeer etc kan je niet vangen en ervaren op die manier. Als we eenmaal weer begonnen zijn, en langzamerhand krijgen we het virus er onder, dan kunnen we ook weer plannen maken voor stages, examen voorbereidingslessen etc.

Ik wens jullie hele warme en fijne feestdagen en voor 2021 alle goeds, blijf gezond. En tot ziens op de tatami 
 
Albert Stevense
TD Kyorakukan Aïkido