EHBSO workshop

Fred tijdens een van de oefeningen

Op zaterdag 8 november hebben Fred en Henry (Dojo Breda) en Eric en Ernst (Dojo Houten deelgenomen aan een workshop Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen. Een workshop die georganiseerd werd door de IMAF en speciaal bedoeld was voor trainers – assistenten van verenigingen in martiale sporten. Nu staat Aikido niet erg bekend als een sport waarin snel blessures ontstaan, van de 1.700.000 sportblessures in 2011 staat de eerste budosport pas op de 17de plaats, maar het voorkomen van blessures is het allerbelangrijkste.

Vandaar dat er ook op werd gehamerd dat een goede warming-up van belang is, maar ook dat bij het inrichten van de Dojo (neerleggen van de mat) er geen vreemde zaken op de mat liggen of staan, en dat er geen ruimte tussen de matten is. Natuurlijk is het tijdens de training tussen Tori en Uke van groot belang dat beide met respect voor elkaar trainen. Ook dat voorkomt blessures.Een hoop zaken die vanzelfsprekend zijn, maar goed zijn om toch nog even een keer bij stil te staan.

Naast dat er een hoop theorie behandeld werd, was er ook nog wat ruimte voor praktijk zoals het zwachtelen van een enkel, het aanleggen van een drukverband, het aanbrengen van een mitella en het in de stabiele zijligging leggen van een slachtoffer.

Met name omdat het veel theorie was, was de dag niet datgene wat wij ervan verwacht hadden. We hadden meer diepgang verwacht en verwacht specifieke blessures op het gebied van Martiale sporten te behandelen. Maar toch goed om hier weer eens mee bezig te zijn. Want het gaat wel om elkaars veiligheid en welzijn en daar ben je als vereniging – leraar – assistent – Tori en Uke toch gezamenlijk verantwoordelijk voor.

Fred, Henry, Eric en Ernst