Terugblik 2016

Beste aikidoka!

Traditie getrouw neem ik graag met jullie het afgelopen jaar nog eens door. Zo terug kijkend, was het een zeer bijzonder jaar waar eigenlijk alleen nog de erkenning van de Hombu aan ontbrak. Veel stages en activiteiten en bijzondere deelnames. Ook in 2017 staan er nu alweer leuke stages in de planning daar over binnenkort meer!

Albert Stevense, 5e Dan Aikikai Aikido

Het begon allemaal in januari met de bekendmaking van mijn bevordering tot 5e Dan tijdens de Kagami Biraki in Tokio, Japan. Deze zat al in de planning maar mocht pas in januari officieel vermeld en bekent worden.
Ook hadden we de officiële opening van Dojo Houten in de nieuwe locatie. Na 20 jaar trouwe dienst was het tijd voor de sloop van onze oude zaal.

We begonnen het jaar met een flinke lijst yudansha kandidaten maar gedurende de maanden naar het echte examen vielen er veel af door blessures etc. Zodat in juni er uiteindelijk maar 5 kandidaten over bleven.
We hebben Menno van Capelle gevraagd voor een stage speciaal met aandacht voor heupworpen omdat dat een beetje een vergeten onderdeel binnen het aikido is. De opkomst was heel goed bij deze stage. De maand daarna hadden we de altijd goed bezochte 4 stijlen aikido stage. Door veel bonden is dit concept ondertussen over genomen. Dit keer stond er Hapkido, Aikijujitsu, yoseikan aikido en Aikikai op het programma. Ook dit keer weer een lekkere volle mat!

Groepsfoto Makoto Dojo Kiev, Oekraïne

Daarnaast was onze Dojo actief op scholen zoals het Mencia Sandrode in Zundert en de Anna school in Nieuwegein.
Bezochten leden van ons de stage van Shishiya in Horice in Tsjechië. Daar kreeg ik ook uit handen van onze shihan de 5e Dan uitgereikt. Hadden we onze goed bezochte extra lessen met aansluitend kyu examens.
Bijzonder was ook de uitnodiging om een seminar te geven in Kiev! Sven en Tom waren daar mijn assistenten en de mat was met soms 50 aikidoka erg goed bezocht.

In juni hadden we onze leraar weer op bezoek voor een stage. Goed bezocht en mooie examens en leuke opkomst met veel aiki vrienden uit Duitsland de Oekraïne en Tsjechië! De shodan en sandan examens waren erg netjes maar heel bijzonder was de 4e Dan examen van Tomas! De allereerste 4e danner uit eigen kweek! Bijzonder trots op.
Vlak daarna Gary Boaz in onze Dojo op bezoek. Hij liet ons weer genieten van het Kyusho aikido. De zondag daarna verzorgende we beide een stage in Goirle.
Als vanouds onze buiten les op landgoed amelisweerd om het seizoen af te sluiten.

Sensei Albert Stevense, 5e Dan Aikikai in actie in de Filipijnen

Na de zomer vacantie weer een bijzonder evenement, mijn stage op 4 verschillende locaties in Manila op de Filipijnen! Een land waar Aikido de tweede grootste budo sport is. Erg leuk en bijzonder om te doen!
Ook onze aiki vriend uit Zwitserland was weer te gast on een stage te geven. Alhoewel de opkomst tegen viel hebben de aikidoka die er wel bij waren erg plezierig getraind en veel geleerd! Wat dat betreft is Renato een wandelde aikido encyclopedie.
In oktober trok er als vanouds een groepje van onze school traditie getrouw naar Dillingen, Duitsland om aan de stage van Shishiya deel te nemen en de behaalde graden van juni in ontvangst te nemen. Maar ook altijd gezellig om onze aiki-vrienden te ontmoeten.
De stage met Peter Duwe was goed bezocht. Hij was hier voor de eerste keer om een stage te geven, omdat hij erg bedreven is in het wapen gedeelte van Nishio Shihan. Zeker voor herhaling vatbaar.

En zo zijn we het jaar weer door. Als laatste hebben we nog een kleine aanpassing in de kinder en volwassen examens doorgevoerd en zijn de Dan examens licht aangepast en dienen de kandidaten aan wat meer eisen te voldoen zoals stages deelnames.
Het jaar was druk en vol. Soms wellicht een beetje te veel welke zijn weerklank had op de opkomst bij enkele stages dus in 2017 schroeven we dat flink terug. Voorlopig staan alleen de 4 stijlen en Shishiya vast en staan in de planning Renato en Peter.

Langs deze weg wil ik alle leden bedanken voor hun inzet en vertrouwen maar vooral de leraren, bestuur en deshi welke dit alles mogelijk maken want we blijven vrijwilligers in dit alles maar bovenal echte budoka met aikido in hun bloed.

Wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een geweldig mooi 2017!

Albert