Kyorakukan in Kiev!

Groepsfoto Makoto Dojo Kiev

Groepsfoto Makoto Dojo Kiev

Sinds vorig jaar zomer is er contact ontstaan tussen Shishiya en Oleksandr, een uit Oekraïne afkomstige aikidoka. Het aikido is daar relatief jong, pas sinds 1998. Oleksandr was meteen gecharmeerd van het aikido van onze shihan en zette gelijk een traject in om hem zsm eens naar de Oekraïne te halen. En zo geschiede.

Albert is uke van Shishiya Sensei

Albert is uke van Shishiya Sensei

Sensei heeft het afgelopen weekend zijn eerste stage in Kiev gegeven, welke goed werd bezocht. Omdat het eerste contact via Kyorakukan is ontstaan werd ik als gast docent uitgenodigd, waarop ook Jan en Sven mee zijn gegaan om sensei Shishiya bij te staan. Als VIP’s werden we ontvangen en een paar heerlijke dagen mee mogen maken. Jammer dat het nu zo een gedoe in de Oekraïne is. Deze lieve en hartelijke mensen verdienen veel beter. Echt helemaal veilig was het er niet desondanks er niets is voor gevallen, bleek het toch nodig om wat maatregelen te treffen. De stad met zijn bijna 4 miljoen inwoners heeft wat weg van Parijs. Enige echte nadeel is het asociale rijgedrag en slecht wegdek. Verder is Kiev helemaal top.

Sensei heeft de principes van het Nishio aikido uitgelegd en we hebben wat ken tai ken/Jo en ken no tebiki getraind. Moeilijk voor de aikidoka daar en sensei was erg blij met onze hulp. We hopen in juni enkele mensen uit de Oekraïne te ontvangen tijdens de stage van Shihsiya in Nederland.

Voor diegene die Dan examens doen in juni, hou er rekening mee dat je voor de verplichte 2 aanwezigheidslessen en proef examen nog maar 8 weken heb. Er zijn 14 kandidaten dus wacht niet te lang met je planning en voorbereiding!

Albert