Jaaroverzicht 2018

Beste aikidoka en lezers,

Als vanouds en ondertussen van me gewend zo aan het einde van het jaar blikken we terug op 2018 en hebben we een sneak preview op 2019!

JBN Aikido Festijn

We begonnen in januari het jaar aikido jaar met een bezoek aan de JBN Aikido Festijn stage op Papendal. Een aardig aantal van onze leden deed mee aan dit grote ( meer dan 250 aikidoka) evenement. In maart was er onze eigen 4 stijlen stage welke dit keer geplaagd werd door een zieke gast docent en een geblesseerde gast docent. Ondanks deze pech situatie toch een mooie seminar met een nette opkomst. In april organiseerden we voor het eerst de Kyorakukan docenten stage welke redelijk goed werd bezocht. Hij krijgt zeker een vervolg in 2019! 

Seminar Shishiya Sensei 2018

Juni was een drukke maand voor wat betreft de seminars. Een duo seminar met sumi e en zen en aikido bij onze aikido vriend Rudolf Renfurm. De seminar van onze sensei Shishiya welke ook geplaagd werd omdat sensei herstellende was van een schouder operatie. En dan nog de altijd leuke maar zware seminar van onze Amerikaanse aikido vriend Gary Boaz. 
In juli namen we voor het eerst sinds we zelf hombu Dojo erkenning hebben gekregen, Dan examens af welke netjes verliepen. Trots en blij met onze nieuwe shodan nidan en sandanners.

Groepsfoto in de Filipijnen

Ook heb ik weer les mogen geven in onze dojos in de Filipijnen ( Cabuyao en sinds kort geopend Calamba). Maar ook weer aan de Ateneo universiteit Dojo en op uitnodiging naar Olangapo Subic Dojo met bijna 50 Aikidoka op de mat! Met twee Filipijnse aikidoka naar Jakarta gevlogen om deel te nemen aan de seminar van Shishiya aldaar. Met dank voor de goede zorgen aan onze vriend Dedy. Na een verdiende adem pauze in de snik hete zomer hier in augustus verder met de strand training. Het seizoen hadden we in Amelisweerd als vanouds afgesloten. Oktober heb ik sensei bezocht in Plzen in Tsjechië welke een koude maar leuke seminars was. In november sloot Jimmy Larsson uit Zweden ons druk maar goed aikido jaar af!

Helaas was het ook een jaar van minder goed nieuws ( op aikido gebied). Zoals eerder gezegd de zieke en geblesseerde gast docenten maar ook kregen we het trieste nieuws dat mijn 2e grote aikido leraar ( van 1989 tot 2000!) Ton Zwalve plotseling was overleden. Zelf was ik begin van het jaar nog herstellende van mijn long embolie en konden er door allerlei omstandigheden geen Kyorakukan aikidokas deel nemen aan de stage in Dillingen ( Duitsland). Moest onze penningmeester Eschwin noodgedwongen zijn functie neer leggen. 

Poster 4 Stijlen Stage 2019

Vol goede moed gaan we het nieuwe jaar in. Zo heeft Tom Roks het stokje van de oude penningmeester over genomen, staan er weer heel wat leuke seminars gepland ( oa de 4 stijlen met Yawara jutsu, het aikido van de jbn, shorinji kempo en ons eigen aikido) komen Peter Duwe en Jiri Marek voor een seminar en de docenten stage gaat een groot evenement worden verspreid over twee dagen. Met Dan examens en op zaterdag een etentje! Zorg dat je erbij kan zijn! Helaas kan Shishiya onze Dojo in 2019 niet bezoeken maar we hopen dat hij er in het jubileum jaar 2020 ( 25 jaar Kyorakukan!) erbij kan zijn. 

Rest mij nog je alle goeds voor het nieuwe jaar te wensen! Dat het weer een mooi en sportief aikido jaar mag worden.

Groet Albert Stevense 
TD Kyorakukan Aikido Dojo
5e Dan Aikikai Aikido.