Dillingen stage en stage Gary Boaz

10403804_391768664321056_1490764078376219948_o

Groepsfoto stage Gary Boaz

We hebben de afgelopen twee weken grote stage bezoeken erop zitten. De eerste was in Duitsland, Dillingen. Daar was onze shihan Shishiya voor de 15e keer op bezoek. Met twee minibusjes en 10 aikidoka’s van onze Dojo vertrokken we op vrijdag avond naar Duitsland. Na een gezellig slaapmutsje was het tijd om de bedjes op te zoeken. Het ontvangst in de Dojo en de hartelijkheden over en weer tussen de aikidoka uit Duitsland en Tsjechië is altijd weer hartverwarmend om te zien. De stage zelf bestond voornamelijk uit de 41 jokata. Best lastig vooral voor de beginners. Avonds nog de stad Saarlouis in om heerlijk te eten en daarna een slaapmutsje in de, ondertussen wel te noemen, onze stamkroeg.

Zondag door met de jokata en als afwisseling leuke ikkyo vormen waarbij de elleboog (empi stoot) veelvuldig gebruikt werd. Tussendoor werden de behaalde Dan graden uitgereikt en werden er twee toho iai Shodan examens afgenomen. Fred Tom en Eschwin ontvingen hun 2e Dan (nidan) uit handen van shishiya. Na de altijd gezellige lunch was het tijd om naar huis te gaan. Het afscheid nemen viel menigeen wat zwaar. Het weer was echter goed dit weekend dus de rit naar huis verliep spoedig. Ik dank nogmaals alle Dilingengangers voor dit heerlijke weekend!

De tweede stage was een eigen stage, in samenwerking met Leo keuvelaar van kenshukai Dojo. Hij heeft Gary Boaz een hele week naar Nederland gehaald voor diverse seminars. Een ervan was bij ons in onze Dojo te Vianen. Gary is een kyusho (drukpunten) jutsu meester en 4e dan aikido. Leerling van Bill Sosa en Larry Reynossa en nog enkele meesters die weer oud leerlingen van Steven Seagall zijn of waren. Gary heeft zijn eigen ideeën omtrent de toepasbaarheid van aikido. Het moet wel werken. De opkomst was naar bovenverwachting goed met meer dan 40 deelnemers. De hele dag in een ontspannen sfeer leuk aan de technieken kunnen werken. Daarnaast is Gary een begenadigd verteller. We hebben de eerste drie ( van de 5) levels in de drukpunten doorlopen, de pijn prikkel, de pijn steek die ongewenste ledematen reacties veroorzaakt, en de knock out ( die alleen door Gary en soms per ongeluk tot stand kwam).

Het bijzondere aan deze aikido vorm is te zien hoeveel raakvlakken en ideeën overeenkomen met onze vorm. Dat de Japanners de drukpunten in de technieken lang en nog steeds als hun geheimen bewaren. Daarbij komt nog dat Gary naast twee andere Japanse sensei, Nishio telkens als een groot voorbeeld noemde, alhoewel hij het erg jammer vond nooit in deze stijl te hebben kunnen trainen, en zijn aikido alleen via het internet kent. Mocht je deze stage hebben gemist, geen nood. We werken nauw samen met Leo dus mocht Gary opnieuw naar Nederland komen dan zit er wellicht weer een gezamenlijke stage in. Leo komt sowieso een les kyusho aikido verzorgen tijdens de 4 stijlen stage op 15 maart!

Albert