Bye 2019, hallo 2020!

Beste Aikidoka In de tijd van lijstjes en overzichten, ook die van mij, zoals jullie gewend zijn ondertussen. Meestal doe ik dat zoals dat weer gegeven wordt in Japanse parken met de drie bruggen. Die staan voor verleden, heden en toekomst. Dit keer een wat andere opzet.

Actiefoto Rudolf & Ernst – Dan Examens 2019

Het jaar 2019 had zo zijn ups en downs voor onze dojo. Zo waren er wat problemen in en met het penningmeesterschap, welke door Ernst en Mariëlle serieus werden opgepakt en weer op het goede spoor gezet. Ook konden we dit jaar ivm de financiën geen seminar met Shishiya shihan organiseren. Ook zat er dit jaar voor mij geen stage in de Filipijnen er in. Ik moest het dit jaar ook zonder de hulp van 4 deshi doen! 2 zieke, een heel druk met werk en opleiding en de 4??  Daardoor was de druk op de overige 3 deshi er hoog en wil ik Tomas, Sven en Ernst danken voor hun inzet. Er gingen dit jaar aardig wat bestuursvergaderingen door heen. Zaken als nieuwe penningmeester, contributie, stages etc passeerden de revue. Voor zover de mindere kant van 2019!

Beter en mooier was de verplaatsing en heropening van dojo Breda en de terugkeer van een oud lid aldaar. De dojo kan nog wel wat groei gebruiken. Er was een flinke lijst met yudansha kandidaten en er waren examens van shodan tot en met yondan. Dat betekent dat Kyorakukan nu 3 leden met een 4e dan hebben uit eigen kweek. Bijna alle stages werden voldoende of goed bezocht en kunnen we terug kijken op een flinke seminar lijst, de 4 stijlen stage, zelf gast docent bij een 3 stijlen stage in het Belgische Weelde, Jiří Marek sensei, docenten stage, Miroslav Brozicek sensei ( kyusho en Nishio Aïkido) Peter Duwe sensei maar ook de buitenles dit keer in Gorinchem en de strandtraining in Kijkduin. Allen voldoende tot goed bezocht. 

Buitenles 2019

Voor 2020 staan er alweer veel seminars en activiteiten op de planning. Zo hebben we op 15 januari een stage met gast docent Siavash Derakhshan 6e dan en sinds jaar en dag een leerling van Christian Tissier. Deze stage wordt in dojo Houten gehouden en is gratis voor Enbukan Kyorakukan en Aikikan leden. Zelf ben ik dan gast docent bij een stage in Siavash zijn dojo in Enschede en wel op 22 februari. Ook deze is vrij toegankelijk voor leden van beide dojos. Op 29 maart organiseert Enbukan alweer de 10e editie van de 4 stijlen stage in dojo Vianen. Hopen we weer stages te kunnen organiseren met Jiri Miroslav en Peter welke een beetje als de technische basis docenten worden gezien voor onze dojos. In 2020 verwachten we weer een meer stijgende lijn in het ledental te krijgen, en komt er een jubileum stage voor Kyorakukan. Dit jaar bestaat onze dojo 25 jaar! ( Enbukan 10 jaar en zelf ben ik dan 40 jaar actief als Aikidoka). Dit willen we vieren met een leuke stage.  Eind van het jaar weer enkele yudansha examens. We hebben ervoor gekozen dit later in het jaar te doen omdat het in juni van dit oude jaar de temperatuur in de dojo wel heel erg hoog op liep.

Mijn wens voor jullie is geluk en vooral gezondheid. Voor Kyorakukan wens ik een mooi 2020, en dat mijn deshi’s de draad weer kunnen oppakken. Mooie kyu en Dan examens en goed bezochte stages. 

Groet Albert